Visszafordulási arány a marketingben

Ha van weboldalad, akkor a visszafordulási arány t nem hagyhatod figyelmen kívül, hiszen manapság ez a mutató fontos szerepet játszik az online marketing hatékonyabbá tételéhez, ezért érdemes értelmezned a jelentését, mivel rengeteg olyan lényeges információ nyerhető ki belőle, amelyekkel magasabb szintre emelheted weboldalad minőségét.

Hol találkozhatsz a visszafordulási aránnyal?

Ha méred a hirdetési eredményeidet, akkor a Facebook Business-ben megtalálod ez az számot. De ezenkívül a Google Ads rendszerében is mérhető vagy akár a Google Analytics-ben is. Ha használsz Google Ads kampányt, akkor biztosan találkoztál már vele.

Számos statisztikai adatból nyerhetőek ki fontos információk (feltéve ha nyomon követjük azokat :)), viszont ahhoz, hogy ezekhez az információkhoz hozzájuthassunk, különböző mérőkódokat kell beépítenünk a weboldalunkba (pl. Google Analytics kód). Ezek a kódok fogják figyelni a weboldaladra látogatók tevékenységeit, tulajdonságait, demográfiai/társadalmi jellemzőit, stb. A visszafordulási arány az egyik ilyen statisztikai mutató, melynek jelentését a következő példa szemléltetése során értheted meg a legegyszerűbben.

Ezt jelenti a visszafordulási arány

Nézzük meg egy példán keresztül!

Szeretnél egy weboldalt, és már hetek óta dolgoztok az új weboldaladon a programozóddal és a marketingeseddel, és most végre beüzemelitek. Elhelyezitek a honlapon a mérőkódokat, majd Google hirdetésekkel és Facebook kampányokkal elkezded népszerűsíteni a weboldaladat. Miután elhelyezted a mérőkódokat, a Google Analytics-ben követheted a bejövő statisztikákat, ahol megtalálod a visszafordulási arányt is. Látod, hogy átlagosan 95%-os a weboldalad visszafordulási aránya… Hmm, egyből azt gondolod, hogy ez azért nem is olyan rossz.

Sajnálom, de el kell, hogy keserítselek.

A 95%-os ráta sajnos ebben az esetben nem pozitív jelentést hordoz magában. Ezt az értéket úgy kell értelmezned, hogy az oldaladra látogatók 95%-a csupán egy db aloldalt nézett meg a weboldaladon, majd utána ki is lépett róla. Ez tipikusan akkor probléma, amikor rákattintanak például a Facebookos hirdetésedre, ez elnavigálja a látogatót a weboldaladra, majd pár másodperc után el is lép onnan. Te pedig várod, hogy kattintson már át a weboldaladon a “további termékek” aloldalra, mivel ott adhatóak le a megrendelések. De nem nagyon kattintanak át, így konverzió nélkül maradsz. Ez hosszú távon igencsak drága játék, mivel a hirdetésekért fizetned kell, de konverzió nem lesz belőle.

Mi számít jó visszafordulási arány nak?

Először furcsán hangzik, de minél alacsonyabbak a visszafordulási arányaid, az annál jobb eredménynek számít. Nagyjából így néz ki a dolog:

20-50% között kiváló a visszafordulási arány

50-70% között alakul az átlagos érték

70-80% között az átlagnál rosszabb a visszafordulási arány

90% fölött pedig az átlagnál rosszabb

Ha a weboldalad összesen 1 aloldalból áll, akkor természetesen a visszafordulási arány 100% lesz, mivel a látogatók nem tudnak más aloldalra átkattintani.

 

A rossz visszafordulási arány okai

Ha azt látjuk, hogy a visszafordulási arányunk magas, azaz sokan csak egy aloldalt néznek meg a weboldalunkon, majd elkattintanak, akkor a következő trükkökkel javíthatjuk az értékeinket.

Gyorsítsd a weboldaladat

Ha a weboldalunk betöltődése lassabb az átlagnál, az sajnos nemcsak a Google szemében hátrányos. A felhasználók sem szeretnek igazán várni, így sokan meg sem várják, ha egy weblap betöltési ideje kicsit hosszabb. Ebben az esetben a látogató elkattint, mi meg rosszabb esetben kifizetjük a kattintási díjat. Azt, hogy mivel tudjuk gyorsítani a weblapunkat, érdemes a programozónkkal átbeszélni, mivel az az ő asztaluk. Ha magunk szeretnénk rájönni a probléma okára, akkor a Search Console-ban bővebben tájékozódhatunk a problémáról.

Egyértelmű főcímeket és alcímeket használj

Mindig használjunk H-tagokat, hiszen ez nemcsak a keresőoptimalizálás miatt fontos, hanem ezáltal sokkal átláthatóbbak lesznek a tartalmaink. Ha nem használunk címeket, kiemeléseket, akkor ingerszegény lesz az oldalunk, ezt pedig a felhasználók nem szeretik. A főcím tükrözze a tartalmat, vagyis ne félrevezető címeket adj meg, mert akkor a felhasználó egyből elkattint, hiszen nem azt találja az oldaladon, amire a hirdetés alapján számított. A főcímet érdemes úgy megírni, hogy figyelemfelkeltő legyen, és kíváncsivá tegye az olvasót.

Használjunk alcímeket is, mivel ezek segítik rendszerezni a tartalmaidat. Mindig figyelj arra, hogy a H1 tagot egy aloldalon belül csakis egyszer használj.

Tördeld a szövegeidet

A szövegtartalmaidat úgy szerkeszd meg, hogy szellősebbek és átláthatóbbak legyenek. A szemünknek fárasztó, ha 1000 karaktert tördelés nélkül kell elolvasnia. Sokkal olvashatóbb lesz a tartalmad, ha kiemeléseket, aláhúzásokat is használsz.

A megfelelő célközönséget tereld a weboldaladra

Ha a nem megfelelő célközönséget irányítod a weboldaladra, akkor természetesen elkattintanak. Nagyon figyelj arra, hogy a Google Ads hirdetéseid megfelelően legyenek kezelve és beállítva, illetve ha használsz Instagram vagy Facebook hirdetéseket, akkor azokra is figyelmet kell szentelned, különben rengeteg kidobott pénzedbe fognak kerülni.

404-es oldal

Ha ezt a hibaüzenetet látod a weboldaladon, akkor érdemes programozóddal egyeztetned, mivel ez is nagyban rontja a visszafordulási arány értékét, így érdemes minél előbb orvosolni a problémát. Ha üres oldalaid vannak vagy netán drasztikus a betöltési idejük, akkor azt is jobb minél előbb javítanod.

Kevés vagy gyenge minőségű tartalom

Ha az adott oldalon kevés szöveget, rossz minőségű képeket vagy átláthatatlan tartalmat használsz, akkor az olvasók el fognak kattintani a weboldaladról. Fontos, hogy a helyesírásra és a megfogalmazásra is ügyelj. Ha nem szentelsz kellő figyelmet a tartalmaidra, akkor inkább bízz meg egy szakembert, mivel annak nem sok értelme lesz, hogy hanyag tartalmakat tegyél közzé. A visszafordulási arány sajnos igen magas, ha ezeket a szabályokat nem tartod be.

Mobilnézet

A visszafordulási arány akkor is magas, ha a mobilnézeted átláthatatlan, kilóg a margóból, aprók a betűk, olvashatatlan a betűtípus vagy egyszerűen csak mobilnézet szempontból logikátlan a weboldalad felépítése. Manapság az emberek inkább már mobilon nézegetik a weboldalakat, így nem szabad ezeket a kritériumokat sem figyelmen kívül hagyni.

Ha megfelelő a visszafordulási arány

Ha arra törekszel, hogy megfelelő legyen a visszafordulási arányod, akkor nagyobb élményt tudsz nyújtani a weboldaladon a felhasználóidnak. Viszont arra nagyon vigyázz, hogy a visszafordulási arány nem teljesen egyenlő a konverziók növekedésével, mivel számos más tényező befolyásolhat egy vásárlói döntést. A sikeres eladásokhoz megfelelő termék, célközönség és tartalom szükséges.

Ha azt szeretnéd, hogy az emberek böngésszék a weboldaladat, olvassák a cikkeidet, vásároljanak tőled, akkor a fent említett ötleteket érdemes alkalmaznod, mivel így tudsz bizalmat építeni, információkat átadni, leendő vásárlókat vagy partnereket meggyőzni, stb.

Ha nincs megfelelő marketing szakembered, akkor keresd fel marketing ügynökségünket, és mi néhány hónap leforgása alatt felépítjük a vevőszerző gépezetedet!

Vedd fel velünk a kapcsolatot itt!

Kapcsolatfelvétel

 

Menü
Beszéljünk!