Kulcsszókutatás – Na de hogyan?


A kulcsszókutatás fontos eleme a tartalommarketingnek, a SEO-nak és a Google hirdetési kampányok kialakításánál. A kulcsszókutatás a releváns és kevésbé releváns kulcsszavak azonosítását jelenti, amelyekkel célzottan elérheted a célközönségedet a keresőmotorokban, illetve Google hirdetéseiddel. A kulcsszavak kiválasztása alapja lehet a versenyképesség jellemzői, a keresési trendek, valamint a célközönség preferenciái. Egy hatékony kulcsszókutatás segít abban, hogy jobban megértsd, hogy milyen témák érdeklik a közönségedet, és hogyan kommunikálj velük hatékonyan a tartalmaidban.

Kulcsszókutatás Google Ads-hez

A Google Ads esetében a kulcsszókutatás alapvető fontosságú ahhoz, hogy a hirdetési kampányainkat sikerre vigyük. A kulcsszavak kiválasztása és optimalizálása lehetővé teszi, hogy hirdetéseid relevánsak legyenek a keresőmotorokban, és pontosan azokat a felhasználókat érjed el, akik érdeklődnek a termékeid vagy szolgáltatásaid iránt.

Hogyan működik a kulcsszókutatás a Google Ads-ben?

 1. Kulcsszavak azonosítása: Kezdd azzal, hogy felméred a potenciális kulcsszavakat, amelyek relevánsak lehetnek a vállalkozásod számára. Kulcsszókutatásra használj kulcsszókutató eszközöket, például a Google Kulcsszótervezőt vagy más online eszközöket, hogy megtaláld a legfontosabb kereséseket a célközönséged számára. Beírod a Google Kulcsszótervezőbe az adott kulcsszót és máris látni fogod, hogy havonta mennyien kerestek rá átlagosan, mekkora kattintási költséggel kell kalkulálnod, a hónapokban hogyan változnak az adott kulcsszóra a keresések, stb.
 2. Kulcsszavak csoportosítása: Csoportosítsd a kulcsszavakat témák vagy termékkategóriák szerint. Ez segít abban, hogy strukturáltabbá és könnyebben kezelhetővé váljon a kampányaid, hirdetéscsoportjaid.
 3. Negatív kulcsszavak kiválasztása: Ne felejtsd el azokat a kulcsszavakat, amelyek nem relevánsak a célközönséged számára, és kizárod azokat a hirdetéseidből negatív kulcsszóként. Ez segít minimalizálni a pazarló költségeket és növeli a hirdetési hatékonyságot.

Mely kulcsszavakra érdemes optimalizálni, és melyiktől lehet gyors eredményt várni?

 1. Hosszabb, konkrétabb kulcsszavak: Ezek konkrétabb kulcsszavakat jelentenek és olyan felhasználókat céloznak meg, akik konkrétan keresnek valamit. Bár ezek a kulcsszavak kevésbé népszerűek, de rendkívül releváns látogatókat vonzanak, akik nagyobb valószínűséggel konverziót fognak végrehajtani a weboldaladon.
 2. Versenyképes kulcsszavak: Ezek a rövidebb, általánosabb kifejezések amelyek nagyobb látogatottságot vonzanak. Ezekre a kulcsszavakra érdemes optimalizálni a landing oldaladat, mivel az erősen befolyásolja a hirdetési minőségi mutatódat.

Fontos megjegyezni, hogy minden kampánynak és piacnak más lehet a dinamikája, és a legjobb eredmény érdekében folyamatosan monitorozni és optimalizálni kell a kulcsszavakat és a hirdetéseket. Nem elég csak kulcsszókutatást végezni, hanem utólag monitorozni is kell.

Milyen kulcsszavak kellenek a Seo-hoz?

SEO szempontjából a kulcsszókutatás az egyik legfontosabb lépés a webhelyed látogatottságának növelésében és a keresőmotorokban való jobb rangsorolás elérésében. Nézzünk meg néhány példát arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk kulcsszókutatást végezni.

 1. Kulcsszavak azonosítása: Kezdd azzal, hogy meghatározod azokat a kulcsszavakat, amelyek relevánsak lehetnek a vállalkozásod számára. Használj kulcsszókutató eszközöket, például a Google Kulcsszótervezőt vagy a SEMrush-ot, hogy feltérképezzed a potenciálisan fontos kulcsszavakat.
 2. Versenyképesség elemzése: Fontos megérteni, hogy mennyire versenyképesek ezek a kulcsszavak. Nézd meg, hogy milyen más webhelyek használják ezeket a kulcsszavakat, és mennyire nehéz lehet elérni a jó rangsorolást velük. Érdemes először azokra a kulcsszavakra optimalizálnod, amelyekre alacsonyabb a verseny, így könnyebben el fogsz tudni érni eredményeket. Vedd számításba azt is,hogy azokra a kulcsszavakra amelyekre erősebb a verseny, ott a látható eredmény később fog jönni.
 3. Keresési szándék megértése: Ne csak a keresési mennyiségre koncentrálj, hanem a keresési szándékra is. Győződj meg arról, hogy a kiválasztott kulcsszavak ténylegesen kapcsolódnak-e a webhelyed tartalmához, és megfelelnek-e a látogatók szándékainak.
 4. Long-tail kulcsszavak keresése: Az összetettebb-, konkrét kulcsszavak specifikusabbak és kevésbé versenyképesek lehetnek, viszont olyan látogatókat vonzanak, akik konkrétabb céllal keresnek. Ezekre a kulcsszavakra a keresések általában alacsonyabbak, ezért több ilyen kulcsszóra kell optimalizálnod, hogy jelentős hatást érj el.
 5. Kulcsszavak csoportosítása és strukturálása: Csoportosítsd a kulcsszavakat témák vagy termékkategóriák szerint, és használd ezeket a csoportokat a webhelyed struktúrájának és navigációjának optimalizálására.
 6. Tartalomkészítés és optimalizálás: A kulcsszavakat be kell építeni a webhelyed tartalmába, beleértve a címeket, alcímeket, szövegeket és meta leírásokat is. Azonban légy óvatos, és ne túlzásba vidd a kulcsszavak használatát, mert ez akár negatívan is befolyásolhatja a felhasználói élményt és a keresőmotorok rangsorolását.
 7. Folyamatos monitorozás és optimalizálás: A kulcsszavak keresési trendjei és a versenytársak viselkedése folyamatosan változik, ezért fontos rendszeresen figyelemmel kísérni a kulcsszavak teljesítményét és szükség esetén finomítani az optimalizálást. Ezt megteheted a Search Console-ban.

A jó kulcsszókutatás és az ezekre épülő hatékony SEO-stratégia segíthet abban, hogy webhelyed magasabbra kerüljön a keresőmotorokban, és növelje az organikus forgalmat és a konverziókat.

Kulcsszókutatás CHATGPT-vel

A CHATGPT-vel is tudsz nagyszerű kulcsszókutatást végezni az alábbiak szerint.

 1. Kulcsszavak azonosítása: A ChatGPT-t használhatod arra, hogy segítsen azonosítani azokat a kulcsszavakat, amelyek relevánsak lehetnek a tevékenységedhez vagy weboldaladhoz. Kérdezd meg tőle, hogy: “Milyen kulcsszavakat használnak az emberek, akik érdeklődnek a [tevékenységed vagy terméked] iránt?” vagy “Milyen kereséseket végzett a célcsoportom a témában?” A ChatGPT válaszai segíthetnek olyan kulcsszavak azonosításában, amelyek lehetnek a célcsoportod számára relevánsak.
 2. Versenyképesség elemzése: Megkérdezheted a ChatGPT-t arról is, hogy milyen versenyképesek egyes kulcsszavak a keresőmotorokban. Például megkérdezheted: “Mennyire versenyképes a kulcsszó a Google keresőben?” vagy “Milyen más weboldalak használják a kulcsszót a tartalmaikban?” Ezek a válaszok segíthetnek abban, hogy jobban megértsd, mely kulcsszavaknak lehet nagyobb a versenyképessége.
 3. Long-tail kulcsszavak keresése: A ChatGPT segíthet abban is, hogy összetettebb kulcsszavakat találj a vállalkozásod számára, amelyek specifikusabbak és kevésbé versenyképesek, viszont konvertáló felhasználókat vonz a weboldaladra. Kérdezd meg a ChatGPT-t, hogy ajánljon összetettebb kulcsszavakat a témában.
 4. Trendek és keresési szándék: A ChatGPT-t arra is felhasználhatod, hogy megértsd a keresőmotorokban zajló trendeket és a keresési szándékokat. Kérdezd meg a ChatGPT-t, hogy ajánljon néhány kulcsszót vagy témát, amelyek népszerűek vagy növekvőben vannak a keresőmotorokban, vagy segítsen megérteni a felhasználók szándékait a kereséseikkel kapcsolatban.

Összességében a ChatGPT használata lehetőséget ad arra, hogy gyorsan és hatékonyan végezz kulcsszókutatást, és segít abban, hogy releváns és versenyképes kulcsszavakat azonosíts a tevékenységed vagy weboldalad számára.

Menü
Beszéljünk!